Kementerian Pendidikan Buka Jawatan Pembantu Guru di Seluruh Negara - Mingguan Kerja!

Breaking

Daftar E-mel Untuk Dapatkan Info Jawatan Terkini!

Join Channel Telegram @myjawatan

Sunday, November 25, 2018

Kementerian Pendidikan Buka Jawatan Pembantu Guru di Seluruh Negara





Kementerian Pendidikan bakal meneruskan cadangan untuk mewujudkan jawatan baharu dikenali sebagai ‘pembantu guru’ dalam berperanan membantu guru-guru di negara ini melaksanakan kerja pentadbiran mereka.

Menterinya Dr Maszlee Malik berkata pada masa ini, guru-guru terbeban dengan kerja sampingan berkenaan serta mengganggu mereka melakukan tugasan hakiki untuk mengajar murid di sekolah masing-masing.

Katanya, pihaknya bakal berbincang dengan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP) bagi membincangkan pelaksanaan dan tugasan pembantu guru tersebut.

“Pihak kementerian akan bertemu dengan NUTP dalam masa terdekat ini bagi membincangkan masalah (bebanan) guru yang terpaksa melakukan tugasan yang bukan sepatutnya.

“Ada sesetengah guru terpaksa mengisi pelbagai jenis borang yang semua ini sebenarnya adalah kerja di bahagian pentadbiran dan dalam masa sama kami juga akan cuba mengurangkan jenis borang yang perlu diisi oleh para guru ini,” katanya pada Majlis Pertemuan Dengan Warga Pendidik Daerah Kluang, di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), di sini, petang ini.

APA TUGAS PEMBANTU GURU

Secara umumnya berikut merupakan tugas Pembantu Guru berdasarkan ucapan Timbalan Perdana Menteri serta Menteri Pendidikan.

Tahukah Anda bahawa Jawatan Pembantu Pengajar Bakal Diwujudkan Khas Untuk Menjalankan Tugas-tugas Pentadbiran Bagi Membantu Guru.

Dengan Adanya Jawatan Pembantu Pengajar Ini, Guru Disifatkan Dapat Menumpukan Tugas Pengajaran Sahaja Tanpa Perlu Lagi Melakukan Tugas Selain Itu.

Jawatan Pembantu Pengajar akan diwujudkan bagi menggalas tugas pentadbiran dalam usaha mengurangkan beban dipikul guru di negara ini.

BAGAIMANA MOHON JAWATAN PEMBANTU PENGAJAR GURU?

Untuk makluman mengenai sebarang maklumat awal permohonan jawatan Pembantu Pengajar Guru bakal dihebahkan di halaman ini (Jawatan Tanpa Kabel).

Jadi, sila pastikan anda alert akan segala hebahan yang dilakukan pihak kami melalui channel Telegram, Fanpage Jawatan Viral dan juga melalui Email.

Anda boleh sertai chanel yang disebutkan diatas melalui pautan khas di bawah:
Chanel Telegram (<-- Klik Tulisan Berwarna Merah)

9 comments:

  1. macam mana nak mohon...dah try tapi tak boleh pon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu .. Byk kli dh cuba. Bila cuba link. Blk asal

      Delete
  2. kena join group telegram tu dik. klik link tu. kena install telegram kat fon. mcm group wasap jugak.

    ReplyDelete
  3. nak mohon kerja tuu..sbb gp tuu dah join dalam telegram tuu

    ReplyDelete
  4. nak mohon kerja tuu..sbb gp tuu dah join dalam telegram tuu

    ReplyDelete
  5. dah join group telegram ..nak mohon kerja.

    ReplyDelete
  6. JPN kata iklan kerja kosong ni palsu
    Pelik ....

    ReplyDelete